tag:blogger.com,1999:blog-12974694951131428472024-02-08T03:47:03.515-08:00Koken met de KamphuisjesOok Keri en André hebben weinig tijd om te koken, maar vinden eten te belangrijk om er geen aandacht aan te besteden. Daarom: postmodern koken met de Kamphuisjes, in plaats van magnetronvoer en smaak uit een zakje...Kerihttp://www.blogger.com/profile/04771170848162586401noreply@blogger.comBlogger28125tag:blogger.com,1999:blog-1297469495113142847.post-78251555004448679542011-12-11T06:08:00.001-08:002011-12-11T06:11:53.565-08:00Ohhhhh wat ruikt dat lekker!<!--[if gte mso 9]><xml>
<o:DocumentProperties>
<o:Template>Normal</o:Template>
<o:Revision>0</o:Revision>
<o:TotalTime>0</o:TotalTime>
<o:Pages>1</o:Pages>
<o:Words>142</o:Words>
<o:Characters>815</o:Characters>
<o:Lines>6</o:Lines>
<o:Paragraphs>1</o:Paragraphs>
<o:CharactersWithSpaces>1000</o:CharactersWithSpaces>
<o:Version>11.1539</o:Version>
</o:DocumentProperties>
<o:OfficeDocumentSettings>
<o:AllowPNG/>
</o:OfficeDocumentSettings>
</xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml>
<w:WordDocument>
<w:Zoom>0</w:Zoom>
<w:DoNotShowRevisions/>
<w:DoNotPrintRevisions/>
<w:DisplayHorizontalDrawingGridEvery>0</w:DisplayHorizontalDrawingGridEvery>
<w:DisplayVerticalDrawingGridEvery>0</w:DisplayVerticalDrawingGridEvery>
<w:UseMarginsForDrawingGridOrigin/>
</w:WordDocument>
</xml><![endif]-->
<!--StartFragment-->
<br />
<div class="MsoNormal" style="mso-layout-grid-align: none; mso-pagination: none; text-autospace: none;">
<span class="Apple-style-span" style="font-family: Georgia; font-size: 13px;">Jaren
geleden werd ons door een gezant van de goden een Vedisch kookboek
overhandigd.<span style="mso-spacerun: yes;"> </span>Dat boek heeft
stilletjes liggen wachten totdat de Kamphuisjes klaar waren voor geheimen van
dit heilige geschrift. Onlangs herinnerde een andere engel ons aan het
onontsloten mysterie...</span></div>
<div class="MsoNormal" style="mso-layout-grid-align: none; mso-pagination: none; text-autospace: none;">
<br /></div>
<div class="MsoNormal" style="mso-layout-grid-align: none; mso-pagination: none; text-autospace: none;">
<span style="font-family: Georgia; font-size: 10.0pt;">Marloes
bezorgde ons een unieke en geestverruimende ervaring in eigen keuken. De
hemelse geuren en kleuren van Indiaas voedsel hebben altijd al een bedwelmend
effect op de kamphuisjes gehad. Ons hoofd ging echter pas echt duizelen van de
talloze onbekende ingrediënten en alchemistische kunsten die zij die zaterdag
aan ons toonde. Een workshop en godenmaal dat we voor geen goud hadden willen
missen! <o:p></o:p></span></div>
<div class="MsoNormal" style="mso-layout-grid-align: none; mso-pagination: none; text-autospace: none;">
<br /></div>
<div class="MsoNormal" style="mso-layout-grid-align: none; mso-pagination: none; text-autospace: none;">
<span style="font-family: Georgia; font-size: 10.0pt;">Wil je
ook deelgenoot worden van de oosterse wijsheden? Kijk dan eens op </span><span style="font-family: Arial; font-size: 10.0pt;"><a href="http://www.indiaaskoken.nl/"><span style="font-family: Georgia;">www.indiaaskoken.nl</span></a></span><span style="font-family: Georgia; font-size: 10.0pt;"> en stel je keuken open. Workshops
worden verzorgd voor ca. 6 koks die ieder een gast uitnodigen om de bereide
gerechten mee te nuttigen.<span style="mso-spacerun: yes;"> </span><o:p></o:p></span></div>
<!--EndFragment-->Kerihttp://www.blogger.com/profile/04771170848162586401noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1297469495113142847.post-80549913052859297062011-06-19T04:33:00.000-07:002011-07-02T06:21:35.823-07:00Soto AjamWij werken weleens met kant en klare boemboe, je weet wel, zo'n plastic zakje kledder dat de kruidenbasis vormt voor je Indonesische gerechtje. Fijn als je weinig tijd hebt, maar de kwaliteit is nogal wisselend. Vooral bij soto, de befaamde Indonesische kippensoep, heeft een boemboe weleens geleid tot een zurig pannetje terwijl soto een feest van comfort food hoort te zijn. Gisteren, een zaterdag met rotweer en veel tijd, dan maar eens dit recept van mijn broeder in elkaar gezet. Tot tevredenheid!<br /><br />Ingrediënten (2 personen):<br /><br /><ul><li>dik pond kipkluifjes, vleugeltjes of poten</li><li>1 dun preitje</li><li>1 middelgrote ui</li><li>2 bosuitjes</li><li>3 piepers, geschild</li><li>wat noedels (niet teveel, deze soep wordt gauw te dik!)</li><li>2 eieren, hardgekookt</li><li>gebakken uitjes</li></ul>Specerijen:<br /><ul><li>zeezout</li><li>witte peper uit de molen</li><li>2 blokjes kippenbouillon</li><li>1 theelepel trassie</li><li>2 theelepels geraspte gember</li><li>1 theelepel gemalen komijn (djinten)</li><li>1 theelepel gemalen korianderzaad (ketoembar)</li><li>1 theelepel kurkuma</li><li>5 steeltjes bladselderij</li><li>1 stengel citroengras (sereh), gebroken en gekneusd (au)</li><li>2 citroenblaadjes (daon djeroek poeroet)</li><li>1 gesnipperde rode peper (zonder zaadjes)</li><li>1 teentje knoflook uit de pers</li><li>2 theelepels sambal badjak</li><li>1 eetlepel ketjap manis</li></ul>De basis van de soep maak je door de kip op te zetten in een pan met 1,5 liter water met de blokjes bouillon, de selderij, citroengras, citroenblaadjes, een gesneden halve prei, een gesneden halve ui, zout en peper. Een uurtje laten trekken.<br /><br />In de tussentijd kook je de aardappels gaar en snijd je ze in blokjes. Ook de noedels en eieren apart koken.<br /><br />Maar het belangrijkste werk is natuurlijk het maken van een eigen boemboe. Daartoe neem je de andere helft van de ui (gesnipperd), de geraspte gember, het geperste knoflookteentje en de gesnipperde peper. Maak dit mengsel zo fijn mogelijk met keukenmachine of vijzel. Voeg wat olie, de trassie, kurkuma, komijn, korianderzaad, sambal en ketjap toe. Goed mengen. Deze boemboe fruit je vervolgens even in een koekenpan die niet aanbakt.<br /><br />Haal de kip uit de pan en haal het vlees van de botten. Het kookvocht door een zeef of vergiet halen zodat de grote kruiden erin achterblijven. Het is de bedoeling dat je ongeveer 1,5 liter kookvocht hebt, maar inmiddels is er natuurlijk wat verdampt in het afgelopen uur. Vul zo nodig aan met water, maar verdun het niet teveel. De kip kan - zonder botten natuurlijk - terug in de pan met het gezeefde vocht. Gooi hier ook de boemboe bij en breng aan de kook. Een paar minuten voor je opdient, snijd je de andere helft van de prei in dunne ringen en laat die heel even meekoken (even anders worden ze te slap). Op het laatste moment kan ook de aardappel erbij om even warm te worden.<br /><br />Giet de soep in een bord of kom over de noedels, ei en gesnipperde bosuitjes. Afmaken met gebakken uitjes erop.<br /><br />Eventueel kan je ook wat taugé bij de bosuitjes doen, maar die is verdacht door EHEC ("de kiemgroenten hebben het gedaan!"). Daar weten we trouwens ook wel wat op: bij de Turk kan je vaak mungbonen kopen, gedroogde bonen in een zak. Deze laten kiemen en je hebt je eigen, gecontroleerd gekweekte taugé.Andréhttp://www.blogger.com/profile/08493515601354287451noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1297469495113142847.post-6385019811081308202011-05-22T04:08:00.000-07:002011-05-27T05:39:43.463-07:00Saté Babi van de BBQGisteren gebarbecued op het balkon. Op verzoek van mevrouw Kamphuis. Tijdens de voorbereiding bleek dat ze nog nooit van haar leven zoiets gedaan had! Linksdraaiende opvoeding and all that. We waren dus afhankelijk van de camping-ervaringen uit mijn doorsnee jeugd. Die kwamen weer boven; nu weet ik weer dat het heel lang duurt voor die kooltjes gloeien, maar dat ze het dan ook alleen maar beter gaan doen. In de tussentijd vergrijp je je aan stokbrood met pindasaus en bezuip je je in de zon. Aldus doceerde ik met een grote grijns.<br /><br />Op de BBQ lagen zelfgemaakte sateetjes, een heel simpel recept. Ik heb eigenlijk gewoon op intuïtie wat door elkaar gegooid voor een marinade. Het resultaat smaakte prima, en dat kwam niet in het minst door het barbecuen op houtskool; ik was bijna vergeten wat dat met je vlees doet. Dat krijg je niet voor elkaar op een andere manier. En zeker niet met zo'n gasbarbecue waar de gemiddelde burger zich tegenwoordig van bedient. Bovendien heb je dan niet meer die nostalgische barbecue-ellende.<br /><br />nodig:<br /><ul><li>4 ons hamlappen</li><li>eetlepel ketjap manis</li><li>2 teentjes knoflook, geperst</li><li>eetlepel sambal badjak</li><li>halve eetlepel sesamolie</li></ul>Meng ketjap, knoflook, sambal en sesamolie tot een marinade. Snijd het vlees in blokjes en meng goed met de marinade. Rijg aan stokjes. Op de BBQ gooien en WACHTEN. Af en toe keren. Voorzichtig proberen of het al gaar is door een stukje doormidden te bijten. Als het wit is is het goed. Maar zoals bij elke BBQ eet je ook weleens wat rauwer vlees, uit ongeduld. Let daarmee op, maar ik heb gisteren wel weer geleerd dat <em>medium</em> varkensvlees best lekker is.<br /><br />Serveer met een goede satésaus. Ik had geen zin om die zelf te maken. Dan kan je het beste bij de toko saté halen van <a href="http://www.ratuculinair.nl/Satesaus.html">Ratu Culinair</a>. Is echt heel lekker, niet te vergelijken met Conimex. Ratu heeft pindasuzen voor verschillende toepassingen, zoals bv. Gado Gado.Andréhttp://www.blogger.com/profile/08493515601354287451noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1297469495113142847.post-36088460728337397362011-05-08T11:12:00.000-07:002011-05-27T05:40:25.802-07:00Stamppot raapsteeltjesInmiddels hebben wij voor de vierde dag uit eigen tuin gegeten. Dat er nog veel gaan volgen is wel duidelijk; we kunnen zeker nog 4 keer raapstelen eten en we hebben ook hele ladingen bladsla en rucola. Dat was nou ook weer niet helemaal het idee, elke dag sla eten. Maar dat groeit nu eenmaal sneller tomaten, tuinbonen, prei etc. Gelukkig kan je van raapstelen ook stevige kost maken en dat heb ik dus maar gedaan van de week.<br /><br />Ingrediënten:<br /><ul><li>3 ons raapstelen</li><li>Ruim een halve kilo licht kruimige aardappelen</li><li>Zeezout</li><li>Witte peper uit de molen</li></ul><p>Trek de raapstelen zachtjes uit de grond. Worteltjes eraf snijden, wassen en in stukken snijden. Kook de aardappels 2o minuten in een hoeveelheid water waarin ze niet helemaal onderstaan. Afgieten en stampen. Raapstelen erdoorheen hengsten. Te serveren met wat geraspte hollandse kaas. </p>Andréhttp://www.blogger.com/profile/08493515601354287451noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1297469495113142847.post-72483267988103393642011-04-30T04:32:00.001-07:002011-04-30T04:32:43.595-07:00Homegrown raapsteeltjessalade<!--StartFragment--> <p class="MsoNormal">De kamphuisjes hebben hun liefde voor eerlijk voedsel de afgelopen maanden letterlijk zien groeien als kool. Gisteren genoten we van ons eerste maal met groenten uit eigen tuin en potten. Zie hieronder het recept.</p> <p class="MsoNormal">Raapsteeltjessalade</p> <p class="MsoNormal">Ingrediënten</p> <ul><li>Raapsteeltjes</li><li>Rucola</li><li>Walnoten</li><li>Tomaatjes</li><li>Balsamico-azijn</li><li>Sesamolie</li></ul><ul style="margin-top:0cm" type="disc"> </ul> <p class="MsoNormal">Specerijen</p> <ul style="margin-top:0cm" type="disc"> <li class="MsoNormal" style="mso-list:l0 level1 lfo1;tab-stops:list 36.0pt">Verse kervel</li> <li class="MsoNormal" style="mso-list:l0 level1 lfo1;tab-stops:list 36.0pt">Verse Basilicum </li> <li class="MsoNormal" style="mso-list:l0 level1 lfo1;tab-stops:list 36.0pt">Zeezout en witte peper</li> </ul> <p class="MsoNormal"> <o:p></o:p></p> <p class="MsoNormal">... ook lekker met gepofte aardappeltjes en een rundervinkje. </p> <!--EndFragment-->Kerihttp://www.blogger.com/profile/04771170848162586401noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1297469495113142847.post-54865195476548763712010-12-05T10:24:00.000-08:002010-12-05T10:25:18.121-08:00Betoverende winterkost<!--StartFragment--> <p class="MsoNormal">In de magische traditie wordt de kleur oranje geassocieerd met vreugde, geluk, nieuwe energie en creativiteit. Laten we er niet omheen draaien, van al het bovenstaande kunnen we in deze kille wintermaanden wel wat meer gebruiken. Daarom vind je hieronder een recept voor een maaltijdsoep, gemaakt van een groente die we bijna niet meer los kunnen zien van de archetypische keukenheks: pompoen.</p> <p class="MsoNormal">Ingrediënten</p> <ul style="margin-top:0cm" type="disc"> <li class="MsoNormal" style="mso-list:l0 level1 lfo1;tab-stops:list 36.0pt">1 rode ui</li> <li class="MsoNormal" style="mso-list:l0 level1 lfo1;tab-stops:list 36.0pt">1 pompoen</li> <li class="MsoNormal" style="mso-list:l0 level1 lfo1;tab-stops:list 36.0pt">1,5 blokje kippenbouillon</li> <li class="MsoNormal" style="mso-list:l0 level1 lfo1;tab-stops:list 36.0pt">zakje geraspte pecorino</li> <li class="MsoNormal" style="mso-list:l0 level1 lfo1;tab-stops:list 36.0pt">olijfolie</li> </ul> <p class="MsoNormal">Specerijen</p> <ul style="margin-top:0cm" type="disc"> <li class="MsoNormal" style="mso-list:l0 level1 lfo1;tab-stops:list 36.0pt">2 teentjes verse knoflook</li> <li class="MsoNormal" style="mso-list:l0 level1 lfo1;tab-stops:list 36.0pt">witte peper</li> <li class="MsoNormal" style="mso-list:l0 level1 lfo1;tab-stops:list 36.0pt">1 tl. kerrie </li> <li class="MsoNormal" style="mso-list:l0 level1 lfo1;tab-stops:list 36.0pt">1 tl. Italiaanse groene kruiden (bij voorkeur de Toscaanse mix van Abraham Mosterd)</li> </ul> <p class="MsoNormal">Benodigd gerei</p> <ul style="margin-top:0cm" type="disc"> <li class="MsoNormal" style="mso-list:l0 level1 lfo1;tab-stops:list 36.0pt">diepe koekenpan/ wok </li> <li class="MsoNormal" style="mso-list:l0 level1 lfo1;tab-stops:list 36.0pt">groot scherp mes</li> <li class="MsoNormal" style="mso-list:l0 level1 lfo1;tab-stops:list 36.0pt">knoflookpers</li> <li class="MsoNormal" style="mso-list:l0 level1 lfo1;tab-stops:list 36.0pt">staafmixer</li></ul> <p class="MsoNormal">Slacht de pompoen en snijd deze in blokken van ca. 2 centimeter. Snipper de ui en pers de knoflookteentjes uit. Bak de ui en knoflook een minuut in een beetje olijfolie en voeg vervolgens de pompoen, de bouillon en ca. een halve liter water en toe. Zorg ervoor dat de blokjes pompoen net onder water staan, niet verder, want anders wordt de soep te dun. Laat het geheel 15-20 minuten op een zacht vuur koken. Breng op smaak met de overige specerijen. Als de pompoen gaar is zet je de staafmixer erin tot alle stukjes gepureerd zijn. </p> <p class="MsoNormal"> <o:p></o:p></p> <p class="MsoNormal">Serveer met een beetje pecorino erop, brood erbij en het volgende extra gerechtje: </p><p class="MsoNormal">avocado (in de lengte doorgesneden), met in het kuiltje sesamzaad, sesamolie en eroverheen wat peper en zout.</p> <p class="MsoNormal"><br /></p> <!--EndFragment-->Kerihttp://www.blogger.com/profile/04771170848162586401noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1297469495113142847.post-50377831031100783772010-06-15T14:37:00.001-07:002010-06-15T14:59:43.632-07:00Fris!Een nieuw eetregime in huize Kamphuis: minder koolhydraten, meer groente en minder vlees. Die laatste 2 dingen deden we eigenlijk al, maar nu is het ook bewust. De laatste tijd heeft dat geleid tot een aantal onorthodoxe salades, zoals witlofsalade met kerrie, kaas, radijs en appel en spinaziesalade met sinaasappel. Vandaag bedacht ik het volgende.<br /><br />Ingredienten:<br /><ul><li>paar blaadjes gesneden lollo biondo</li><li>paar bietenblaadjes</li><li>scheutje yoghurt</li><li>halve gele paprika</li><li>1 sinaasappel, geschild en in partjes</li><li>1 appel in partjes</li><li>halve komkommer in stukjes</li><li>amandelschaafsel</li></ul><br />Kruiden & specerijen:<br /><ul><li>paar blaadjes verse munt, gehakt</li><li>zeezout</li><li>paar druppels citroensap</li><li>paar druppels schenkstroop</li><li>heel klein beetje rode peper-olie</li></ul><p>Nou, en dat gooi je dus door elkaar. Dat heb je zo met salade. </p><p>Het is wel handig om de yoghurt en kruiden vantevoren even goed te mengen, want er was 1 hap met teveel pepersmaak.</p><p>Omdat we natuurlijk niet alleen op konijnenvoer leven heb ik daar nog toast met een laagje mayo en garnaaltjes bij gemaakt. Afmaken met een drupje citroensap, zeezout, gemalen witte peper en dille.</p><p></p>Andréhttp://www.blogger.com/profile/08493515601354287451noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1297469495113142847.post-69127280318261597782010-02-28T13:38:00.000-08:002010-02-28T13:44:56.923-08:00Een hapje zonnestraal<!--StartFragment--> <p class="MsoNormal"><span style="font-family:";"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;">Na een periode van doodse stilte werd ons privé-leven vanavond opgeschut door het bezoek van een van onze beste vrienden. Waar wij kampen met een chronisch gebrek aan lebensraum, lijdt hij aan een bore-out. De engel bracht ons Adkinsons antwoord op de winterdip: </span><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;"><o:p></o:p></span></span></p> <p class="MsoNormal"><span style="font-family:";"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;"> </span><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;"><o:p></o:p></span></span></p> <p class="MsoNormal"><span style="font-family:";"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;">eet alleen maar vettigheid en raak ook nog eens een paar kilootjes kwijt! Voor hem en ons stond er ‘Melanzane’ op het menu. Een godenmaal van Italiaanse origine. </span><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;"><o:p></o:p></span></span></p> <p class="MsoNormal"><span style="font-family:";"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;"> </span><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;"><o:p></o:p></span></span></p> <p class="MsoNormal"><span style="font-family:";"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;">Ingrediënten</span></span></p><p class="MsoNormal"></p><ul><li>Aubergine</li><li><span style="font-family:Symbol;"><span style="font:7.0pt "Times New Roman""><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;"> </span></span></span><span style="font-family:";"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;">Tomaten uit het buitenland</span></span></li><li>Mozzarella</li><li>Grana Padano</li><li>Olijfolie</li></ul><p></p> <p class="MsoNormal"><span style="font-family:";"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;"> </span><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;"><o:p></o:p></span></span></p> <p class="MsoNormal"><span style="font-family:";"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;">Kruiden en specerijen</span></span></p><p class="MsoNormal"></p><ul><li>Zeezout</li><li>Witte peper</li><li>Italiaanse kruidmix voor de liefhebber</li></ul><p></p> <p class="MsoNormal"><span style="font-family:";"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;"> </span><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;"><o:p></o:p></span></span></p> <p class="MsoNormal"><span style="font-family:";"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;">Snijd de aubergine in de lengte in dunne plakken. Bak deze met wat zout in goede olijfolie. Hak de tomaten en mozzarella ondertussen in kleine blokjes. Bekleed de bodem van een kleine ovenschaal met een laagje tomatenblokjes. Breng hierover een laagje aubergines aan. Stapel dan om en om steeds wat tomatenblokjes, mozzarella, Grana Padano en aubergine in de ovenschaal. Het toplaagje moet uit de geraspte kaas bestaan. Nadat je de gevulde ovenschaal een klein halfuurtje in een oven van ca. 200 graden hebt laten staan, serveer je het hapje zonnestraal.</span><span style="mso-spacerun: yes"> </span><o:p></o:p></span></p> <!--EndFragment-->Kerihttp://www.blogger.com/profile/04771170848162586401noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1297469495113142847.post-38517613599335445892009-08-02T05:05:00.000-07:002009-08-02T05:07:59.985-07:00Zomerse salade<!--StartFragment--> <p class="MsoNormal">Grote vriend Albert is er wat ons betreft nog niet in geslaagd een aantrekkelijke seizoenssalade samen te stellen. Omdat we de pasta-wokkels in de maaltijdsalades zat zijn, bedachten we er zelf een.</p> <p class="MsoNormal">Ingrediënten</p> <p class="MsoNormal" style="margin-left:18.0pt;text-indent:-18.0pt;mso-list:l0 level1 lfo1;tab-stops:list 18.0pt"></p><ul><li>Gemengde sla en/of rucola</li><li><span style="font-family:Symbol;"><span style="font:7.0pt "Times New Roman""> </span></span>Aardbeien</li><li>Zachte jonge geitenkaas</li><li>Walnoten</li><li>Lente-uitje</li><li>Olijf- of truffelolie</li><li>Balsamicoazijn</li><li>Dadelstroop (verkrijgbaar in de bio-winkel, merk Horizon)</li></ul><p></p> <p class="MsoNormal">Kruiden & specerijen</p> <p class="MsoNormal" style="margin-left:18.0pt;text-indent:-18.0pt;mso-list:l1 level1 lfo2;tab-stops:list 18.0pt"></p><ul><li>Bruschetta</li><li>Verse basilicum</li><li>Grof gemalen zeezout en witte peper naar smaak</li></ul><p></p> <p class="MsoNormal">Voorzichtig husselen.</p> <!--EndFragment-->Kerihttp://www.blogger.com/profile/04771170848162586401noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-1297469495113142847.post-54085928958938605232009-07-20T05:46:00.000-07:002009-07-20T05:50:38.272-07:00The devil was here<!--StartFragment--> <p class="MsoNormal">Ik weet niet waar het vandaan komt, maar zo nu en dan krijg ik ronduit onfatsoenlijke inspiratie. Dit keer betrof het een pannenkoek. Ik durf te wedden dat er weinig koekenbakkers zijn die er aan durven te beginnen, maar ik kon het niet laten... </p> <p class="MsoNormal">Pannenkoek met aardbeien, oudewijvenkoek en chocola</p> <p class="MsoNormal">Ingrediënten</p><p class="MsoNormal"></p><ul><li>bloem<br /></li><li>melk<br /></li><li><span style="font-family:Symbol"><span style="font:7.0pt "Times New Roman""> </span></span>eieren<br /></li><li><span style="font-family:Symbol"><span style="font:7.0pt "Times New Roman""> </span></span>gist<br /></li><li><span style="font-family:Symbol"><span style="font:7.0pt "Times New Roman""> </span></span>zonnebloemolie om in te bakken<br /></li><li><span style="font-family:Symbol"><span style="font:7.0pt "Times New Roman""> </span></span>een snufje zeezout<br /></li><li><span style="font-family:Symbol"><span style="font:7.0pt "Times New Roman""> </span></span>oudewijvenkoek (soort ontbijtkoek met anijs)<br /></li><li><span style="font-family:Symbol"><span style="font:7.0pt "Times New Roman""> </span></span>aardbeien<br /></li><li><span style="font-family:Symbol"><span style="font:7.0pt "Times New Roman""> </span></span>chocola<br /></li></ul><p></p> <p class="MsoNormal"><o:p></o:p></p> <p class="MsoNormal">Houd voor het beslag ongeveer de volgende verhoudingen aan: 250 gram bloem, een halve liter melk, twee eieren, een half zakje gist en een snufje zeezout. Gooi het hele zooitje bij elkaar, goed opkloppen om de klonten weg te werken. Voeg zo nodig wat meer melk of extra bloem toe. Experimenteer gerust een beetje met de dikte van het beslag, je kan best inschatten wanneer het goed is.</p> <p class="MsoNormal">Giet een beetje zonnebloemolie in de pan, laat het goed heet worden en schep er vervolgens een klein kopje beslag bij. Voeg dan de ‘the secret ingrediënts’ toe: partjes aardbei, kleine blokjes oudewijvenkoek en stukjes chocola. Breng de temperatuur iets naar beneden, want dit baksel bakt gemakkelijk aan. Omkeren zodra het beslag niet meer vloeibaar is, nog even op de andere kant bakken en vervolgens opdienen. Geniet ervan, je mag best af en toe stout zijn! </p> <!--EndFragment-->Kerihttp://www.blogger.com/profile/04771170848162586401noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1297469495113142847.post-80106782593434945302009-07-07T14:00:00.000-07:002009-07-07T14:17:16.634-07:00CouscousWij zijn nog niet heel erg bedreven met die Mocro flavour. Tezijnertijd komen wij nog met een schotel met kip en onder meer gezouten citroen. Voor nu een kaas-proof couscous.<br /><br />Verhit de olie in een bakpan en fruit de ui, het korianderzaad, de peper en de komijn. Bak dan daarin de kip, de paprika en de wortel tot de kip wit is. Op het laatst ook de geperste knoflook even meebakken. Doe de gehele inhoud van het blik tomaten erin en hak de tomaten in stukjes. Doe het bouillonblokje en het zout erin. Het geheel ongeveer 20 minuten laten sudderen met een deksel op de pan. Zorg dat de kip zo goed als onder water staat. Doe daarna de kikkererwten erbij tot ze warm zijn (niet lang mee laten koken dus).<br /><br />Maak in dat laatste stadium de couscous klaar zoals de verpakking aangeeft, dat is binnen een paar minuten gebeurd. Een beetje olijfolie en zout door de couscous is lekker.<br /><br /><em>Ingrediënten:</em><br />· Blikje gepelde tomaten op sap<br />· Blikje kikkererwten<br />· 2 kopjes couscous<br />· 2 kippenpoten of 250 g kipfilet in stukjes<br />· 1 rode of gele paprika in stukjes<br />· Halve winterpeen in schijfjes<br />· 1 ui<br />· 1 eetlepel olijfolie<br /><br /><em>Kruiden & specerijen:</em><br />· 1 theelepel gemalen korianderzaad (ook wel als ketoembar in de handel)<br />· 1 theelepel komijnpoeder<br />· Halve theelepel gemalen zwarte peper<br />· 1 teentje knoflook<br />· Snuf zeezout<br />· Blokje kippenbouillonAndréhttp://www.blogger.com/profile/08493515601354287451noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1297469495113142847.post-80012337673601833342009-06-07T10:21:00.000-07:002009-06-07T10:32:54.732-07:00Mommy burgers<p><span style="font-family:georgia;">Na vanavond weten we het zeker: we gaan nooit meer een kant en klare hamburger kopen. Niet bij Macdo’s, niet bij de Burgerkoning en al helemaal niet bij oom Albert. Mommy burgers, voor grote kinderen...<br /><br />Waarom mommy burgers? Vanwege de </span><a href="http://www.youtube.com/watch?v=ERpHiGxKscQ"><span style="font-family:georgia;">sketch</span></a><span style="font-family:georgia;"> van Eddie Murphy (toen hij nog leuk was), waarin hij beschrijft dat zijn moeder grote vleesklompen met stukken paprika voor hem bakte terwijl hij door de buurtkinderen werd uitgelachen omdat hij geen MacDonald’s kreeg.<br /><br />Hak de ui en paprika zo nodig met behulp van keukenapparatuur fijn. Doe in een schaal alle ingrediënten, kruiden en specerijen. Kneed door elkaar en vorm er platgeslagen gehaktballen van. Verhit ondertussen wat olijfolie in een koekenpan en leg de hamburgers erin. Ca. 15 minuten bakken op een klein vuurtje.<br /><br />Erg lekker op een wit bolletje (met sesam), samen met wat ijsbergsla, tomaat, komkommer, augurk, mosterd, ketchup of mayo. Wel een servetje bij de hand houden, want ook grote mensen kliederen bij het verorberen van deze burgers.<br /><br /><em>Ingrediënten</em> </span></p><ul><li><span style="font-family:georgia;">Mager rundergehakt </span></li><li><span style="font-family:georgia;">Een uitje </span></li><li><span style="font-family:georgia;">Een ei </span></li><li><span style="font-family:georgia;">Een halve groene of rode paprika </span></li></ul><p><span style="font-family:georgia;"><em>Kruiden & specerijen</em> </span></p><ul><li><span style="font-family:georgia;">Paprikapoeder </span></li><li><span style="font-family:georgia;">Provencaalse kruiden </span></li><li><span style="font-family:georgia;">Witte peper </span></li><li><span style="font-family:georgia;">Zeezout </span></li><li><span style="font-family:georgia;">Evt. wat bruschetta</span></li></ul>Andréhttp://www.blogger.com/profile/08493515601354287451noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-1297469495113142847.post-84403905305609270872009-05-23T12:37:00.000-07:002009-05-23T12:42:54.964-07:00Pasta voor de liefde<!--StartFragment--> <p class="MsoNormal">De Kamphuisjes weten het zeker. Liefde gaat door de maag. Waarom zouden twee onuitstaanbare mensen als wij het anders al bijna negen jaar met elkaar uithouden?! Dus, daarom, speciaal voor de liefde:</p><p class="MsoNormal"><o:p></o:p></p> <p class="MsoNormal"><i>Farfalle al funghi et ansjovis<span class="Apple-style-span" style="font-style: normal; "></span></i></p><p class="MsoNormal"><i><span class="Apple-style-span" style="font-style: normal; ">Zet ter voorbereiding alvast een pan water met een scheutje olijfolie en zeezout op het vuur. Voeg de farfalle toe als het water goed kookt. </span></i></p><p class="MsoNormal"><o:p></o:p></p> <p class="MsoNormal">Snijd ondertussen de aubergine, ui en champignons. Bak ze in olijfolie. Doe de sugo erbij, evenals de gedroogde kruiden. Laat de saus 5-10 minuten pruttelen, terwijl je de Grana Padano raspt. De laatste ingrediënten van de saus zijn de ansjovis, de kaas en de verse basilicum.</p><p class="MsoNormal"><o:p></o:p></p> <p class="MsoNormal">NB. Bak voor opdienen de pasta even mee met de saus. Breng eventueel op smaak met zeezout en peper.</p><p class="MsoNormal"><o:p></o:p></p> <p class="MsoNormal"><i>Ingrediënten<span class="Apple-style-span" style="font-style: normal; "></span></i></p><p class="MsoNormal"></p><ul><li>Sugo Casa Traditionale (tomatensaus) van Grand Italia<br /></li><li><span style="mso-font-width:0%;font-family:Symbol;"><span style="font:7.0pt "Times New Roman""> </span></span>Farfalle (pasta in de vorm van strikjes)<br /></li><li><span style="mso-font-width:0%;font-family:Symbol;"><span style="font:7.0pt "Times New Roman""> </span></span>Een kleine aubergine<br /></li><li><span style="mso-font-width:0%;font-family:Symbol;"><span style="font:7.0pt "Times New Roman""> </span></span>Een handje champignons<br /></li><li><span style="mso-font-width:0%;font-family:Symbol;"><span style="font:7.0pt "Times New Roman""> </span></span>Een uitje<br /></li><li><span style="mso-font-width:0%;font-family:Symbol;"><span style="font:7.0pt "Times New Roman""> </span></span>Een blikje ansjovis<br /></li><li><span style="mso-font-width:0%;font-family:Symbol;"><span style="font:7.0pt "Times New Roman""> </span></span>Grana Padano (pittige kaas)<br /></li><li><span style="mso-font-width:0%;font-family:Symbol;"><span style="font:7.0pt "Times New Roman""> </span></span>Olijfolie</li></ul><p class="MsoNormal"><o:p></o:p></p> <p class="MsoNormal"><i>Kruiden & specerijen<span style="mso-spacerun:yes"> </span><o:p></o:p></i></p> <p class="MsoNormal" style="margin-left:18.0pt;text-indent:-18.0pt;mso-list:l0 level1 lfo1;tab-stops:list 18.0pt"></p><ul><li>Verse basilicum<br /></li><li><span style="mso-font-width:0%;font-family:Symbol;"><span style="font:7.0pt "Times New Roman""> </span></span>Bruchetta<br /></li><li>Oregano en/of<br /></li><li>Italiaanse kruidenmix<br /></li><li><span style="mso-font-width:0%;font-family:Symbol;"><span style="font:7.0pt "Times New Roman""> </span></span>Zeezout<br /></li><li>Witte peper</li></ul><p class="MsoNormal"><o:p></o:p></p> <p class="MsoNormal">Mocht je nog niet zo zeker van de liefde zijn, dan raden we je het onderstaande gerecht aan als match-test.</p><p class="MsoNormal"><o:p></o:p></p> <p class="MsoNormal"><i>Pasta al pepperoncini <o:p></o:p></i></p> <p class="MsoNormal">Kook de spaghetti in water met een scheutje olijfolie en zeezout. Bak de ui in een flinke scheut olijfolie. Draai het gas laag en voeg drie of vier uitgeperste tenen verse knoflook toe, evenals een eetlepel pepperoncini en flink wat zeezout. Bak voor opdienen de gegaarde spaghetti mee met het peper-knoflookmengsel.</p><p class="MsoNormal"><o:p></o:p></p> <p class="MsoNormal">Ingrediënten<br /></p><p class="MsoNormal"></p><ul><li>Spaghetti (Euroshopper vinden we eigenlijk het lekkerst)<br /></li><li>Olijfolie<br /></li><li>Een ui</li></ul><p></p><p class="MsoNormal"><o:p></o:p></p> <p class="MsoNormal">Kruiden & specerijen</p><p class="MsoNormal"></p><ul><li>Pepperoncini (gemalen gedroogde rode pepertjes)<br /></li><li><span style="mso-font-width:0%;font-family:Symbol;"><span style="font:7.0pt "Times New Roman""> </span></span>Drie of vier flinke tenen knoflook<br /></li><li><span style="mso-font-width:0%;font-family:Symbol;"><span style="font:7.0pt "Times New Roman""> </span></span>Zeezout<br /></li></ul><p></p><p class="MsoNormal"><o:p></o:p></p> <!--EndFragment-->Kerihttp://www.blogger.com/profile/04771170848162586401noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1297469495113142847.post-27858941494748171762009-05-17T08:21:00.000-07:002009-05-17T08:28:49.017-07:00Aansterken met Soto<!--StartFragment--> <p class="MsoNormal"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;">We vallen deze dagen met bosjes neer. Wat voor griepje het ook mag zijn, aansterken is nu zeker geen overbodige luxe. Daarom: een stevig recept voor een verkwikkend soepie.</span></p> <p class="MsoNormal"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;"><span class="Apple-style-span" style="font-weight: bold;">Soto</span></span></p><p class="MsoNormal"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;">Fruit de ui in wat zonnebloemolie. Voeg de boemboe toe (en wat verse gember) en bak aan tot de geuren van de kruiden vrijkomen. Drumstickies erbij en wat water. Op de verpakking van de boemboe staat precies hoeveel. Vervolgens mogen ook de doperwten, peultjes en de groene paprika de ketel in.</span></p> <p class="MsoNormal"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;">Een waardevol extraatje in dit gerecht is sereh. Snijd het citroengras in grove stukken en kneus om de smaak goed vrij te laten komen. Kook het daarna mee met de soep. Laat het goedje pruttelen tot het vlees en de groenten gaar zijn. De rijstnoedels gooi je er ook bij. Ze zijn na vijf tot acht minuten klaar.</span></p> <p class="MsoNormal"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;">Leg de taugé in een diep bord en overgiet dit met de Soto. Afmaken met partjes ei,</span><span style="mso-spacerun: yes"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;"> </span></span><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;">gebakken/gedroogde uitjes en zo je wilt wat sambal en/of ketjap. Als je het daar niet warm van krijgt...</span></span></p><p class="MsoNormal">Ingrediënten<br /></p><ul><li>Kip, bij voorkeur drumsticks</li><li>Boemboe voor Soto van <a href="http://www.vanka-kawat.nl/">Vanka-Kawat Sarirasa</a></li><li>Rijstnoedels bijvoorbeeld uit Vietnam ( herkenbaar aan de wit-glazige kleur)</li><li>Doperwten (de bio-variant uit het vriesvak van de AH is best oké)</li><li>Groene paprika<span style="mso-font-width:0%;font-family:Symbol;"><span style="font:7.0pt "Times New Roman""><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;"></span></span></span></li><li><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;">Taugé</span></li><li><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;">Peultjes</span></li><li><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;">Een uitje</span></li><li><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;">Gekookte eitjes</span></li></ul><p></p> <p class="MsoNormal"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;">Kruiden & specerijen</span></p> <p class="MsoNormal"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;">Zo u wilt:<span style="mso-font-width:0%;font-family:Symbol;"><span style="font:7.0pt "Times New Roman""><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;"> </span></span></span></span></p><p class="MsoNormal"></p><ul><li><span style="mso-font-width:0%;font-family:Symbol;"><span style="font:7.0pt "Times New Roman""><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;"> </span></span></span><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;">verse gember</span><br /></li><li>sereh<br /></li><li><span style="mso-font-width:0%;font-family:Symbol;"><span style="font:7.0pt "Times New Roman""><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;"> </span></span></span><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;">ketjap</span><br /></li><li><span style="mso-font-width:0%;font-family:Symbol;"><span style="font:7.0pt "Times New Roman""><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;"> </span></span></span><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;">sambal </span><br /></li></ul><p></p> <!--EndFragment-->Kerihttp://www.blogger.com/profile/04771170848162586401noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1297469495113142847.post-44974587489951026812009-05-07T13:10:00.000-07:002009-05-07T13:14:25.797-07:00Vegetarische curryDeze curry heeft vegetariërs lyrisch gemaakt, dus doe er je voordeel mee wanneer je plantaardige vrienden komen eten. Eert hen, want zij zijn betere mensen dan wij; maar wel wat calvinistisch natuurlijk. <br /><br />Start met de rijst. Breng het water aan de kook met de sesamolie en zout. Doe de rijst erbij en laat het geheel op laag vuur droogkoken tot de rijst net niet aanbakt. Er mag geen vocht meer inzitten.<br /><br />Als de rijst bezig is verhit je de zonnebloemolie in een bakpan. Fruit de ui, de komijn, de peper, de gember en de kurkuma een minuut. Roerbak daarin de aubergine en paprika voor 5 minuten. Doe vervolgens de curry paste en de geperste knoflook erbij. Mee laten bakken voor een minuutje. Dan het blik tomaten met sap erin, met de bouillon en zout. De tomaatjes even in stukjes hakken zodat het vocht eruit komt en je geen hele tomaten naar binnen harkt straks. Laat het hele spul 10 minuutjes sudderen. Doe dan de gehakte koriander erdoor. Heel eventjes in de pan laten zitten, want het is teer spul en je wilt niet dat het verdwijnt. <br /><br />Ingrediënten:<br />• Blikje gepelde tomaten op sap<br />• 1 groene paprika in stukjes<br />• 1 aubergine in stukjes<br />• 1 ui in halve ringen<br />• 2 kopjes rijst<br />• 3 kopjes water<br />• 1 eetlepel zonnebloemolie<br />• 1 eetlepel sesamolie<br /><br />Kruiden & specerijen:<br />• 2 eetlepels Patak’s currypaste mild<br />• 1 teentje knoflook<br />• Snuf zeezout<br />• Half blokje groentebouillon<br />• Halve theelepel gemalen zwarte peper<br />• 1 eetlepel geraspte gember<br />• 1 theelepel komijnpoeder<br />• 1 eetlepel gehakte koriander<br />• 1 theelepel kurkumaAndréhttp://www.blogger.com/profile/08493515601354287451noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1297469495113142847.post-25861750075220530402009-05-02T09:34:00.000-07:002009-05-02T10:15:52.474-07:00Lekker fris...Wie van jullie über-hippe-idealistische-jongelui toch nog wel eens stiekem tv kijkt, moet de spot voor ‘Jillz’ zijn opgevallen. Je weet wel dat filmpje met die o-zo-jaren-negentig politiek correcte boy-band voor dat wijvendrankje ‘sparkling cider’. Wij ergeren ons er in ieder geval groen en paars aan. Fresh, fresh, annoying! Evenzogoed wel heerlijk helder gepositioneerd. Dat doet Heineken dan wel weer goed. Zie ook <a href="http://www.adformatie.nl/nieuws/bericht/heineken-claimt-cider-met-jillz-en-strongbow">Adformatie</a> . Omdat jullie - hopen we - <em>niet</em> tot de doelgroep behoren, hierbij een fris alternatief: <strong>rozenlimonade van Go-Tan</strong>. Te koop bij iedere zichzelf respecterende toko. Het staat meestal ergens op de onderste planken. Echt een verborgen pleziertje. Zo geheim dat Go-Tan je niet durft te vertellen dat ze het maken. Zie ook <a href="http://www.go-tan.com/nl/producten/siropen">de Go-Tan site</a> . Wie weet verschijnt hier binnenkort een plaatje zodat je het goddelijke nectar kan herkennen.Kerihttp://www.blogger.com/profile/04771170848162586401noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1297469495113142847.post-21509825162074886652009-04-08T14:05:00.000-07:002009-04-08T14:15:35.679-07:00Paprikasoep met ajvarBak de ui, knoflook en paprika enkele minuten in olijfolie. Voeg ca. 0,5 liter water en de bouillon toe, evenals de ajvar en de paprikapoeder. Laat 10 minuten koken, zet de staafmixer in de pan. Dan pas aanzetten om ongelukken te voorkomen. Eventueel verder op smaak brengen met zeezout en opdienen.<br /><br />Ingrediënten<br />· 1 ui, gesnipperd<br />· 2 paprika’s, in stukjes<br />· 1 blokje runderbouillon<br /><br />Kruiden & specerijen<br />· 1tl paprikapoeder<br />· 1 teentje knoflook, geperst<br />· 3 lepels ajvar (Pools paprikamengsel te krijgen bij de Turk)<br />· Zout en peper of courseAndréhttp://www.blogger.com/profile/08493515601354287451noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-1297469495113142847.post-57182259572044256372009-03-31T23:54:00.000-07:002009-03-31T14:55:30.725-07:00Ratatouille (vega)Vandaag deed ik beroepshalve een <a href="http://www.verwerktegroenten.nl/?promo=site">test</a> die je zou moeten vertellen welk type groente-eter je bent. Je krijgt dan tips over wat je zou kunnen doen met <em>verwerkte groente</em> (potje, blikje, diepvries). Nou, daar doen wij niets mee. Alleen de term al. De enige verwerkte groente die in onze keuken komt is een blikje gepelde tomaten. Omdat die nu eenmaal beter zijn dan de hollandse tomaten (Wasserbombe noemen ze die in Duitsland) die je "vers" kunt kopen. En vooruit, kidneybonen en kikkererwten halen we ook uit een blikje. Volgens de test moest ik maar aan de ratatouille uit blik. Mooi niet. Zo kan het ook:<br /><br />Zet de rijst op met water (3 kopjes water op 2 kopjes rijst), een eetlepel olijfolie, en zout en laat het droogkoken (zie ook <em>André's nasi</em> voor dit procedé). Terwijl de rijst kookt, bak je de ui, courgette, paprika en aubergine in de andere eetlepel olijfolie. Na een paar minuten kunnen de provencaalse kruiden, peper, komijn en knoflook erbij. Even op temperatuur laten komen. Dan de inhoud van het blik tomaten erin gooien met het halve bouillonblokje. Het geheel 10 minuutjes laten sudderen. Zo, nu heb je zelf groenten verwerkt.<br /><br />Ingrediënten:<br /><ul><li>Halve aubergine in blokjes</li><li>Kwart courgette in blokjes</li><li>Kleine ui, gesnipperd</li><li>Halve groene of rode paprika, in blokjes</li><li>Blikje gepelde tomaten op sap</li><li>2 kopjes rijst</li></ul>Kruiden en specerijen:<br /><ul><li>4 theelepels provencaalse kruiden (thijm, rozemarijn, oregano etc.)</li><li>2 teentjes knoflook, geperst</li><li>2 eetlepels olijfolie</li><li>Halve theelepel komijnpoeder</li><li>Half blokje groentebouillon</li><li>Zeezout</li><li>Zwarte peper uit de molen</li></ul>Andréhttp://www.blogger.com/profile/08493515601354287451noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-1297469495113142847.post-12340304183385299042009-03-29T09:52:00.000-07:002009-03-29T10:17:09.949-07:00SliertjessoepDeze keer geen recept, maar een eet-ervaring. Dit weekend bevonden de Kamphuisjes zich in de Achterhoek. Omdat wij geen zin hadden om te koken (dat overkomt zelfs ons) belandden wij in het enige restaurant in de wijde omtrek, de Groene Jager; tevens voor uw feesten en partijen, overnachtingen en dorpskroeg van het 1700 zielen tellende Barchem. Op papier is dat natuurlijk culinaire hara-kiri. Maar ik was toch geïntrigeerd door het <a href="http://www.degroenejager.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=3&Itemid=3">streekmenu</a> bestaande uit "sliertjessoep" en "stukskes rund- en varkensvleis met siepelsaus". Het was de gok waard. De stukskes vleis zijn een soort döner kebab, echt plakjes dus, en de siepelsaus (=uiensaus, voor degenen die het Nedersaksisch niet machtig zijn) is heerlijk. Sliertjessoep is bouillon met veel vermicelli. Als je de bouillon op hebt gooi je zilveruitjes en augurk in de vermicelli en dat eet je op. Een zeer onwaarschijnlijke combinatie die toch best te nassen is, maar slechts leuk voor een keer.<br /><br />In de Achterhoek is de Italiaanse keuken aan het oprukken, zo ook bij de Groene Jager; dat doen ze best OK, maar nu weet je dus dat je veel beter aan je trekken kunt komen als je de lokale soul food bestelt. Een volgende keer wil ik "nagelholt" eten, gedroogd rundvlees met kruidnagel.Andréhttp://www.blogger.com/profile/08493515601354287451noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1297469495113142847.post-71977859798198440762009-03-17T13:21:00.000-07:002009-03-17T13:34:12.677-07:00Sprokkelhout<span class="Apple-style-span" style="color: rgb(51, 51, 51); font-family:'trebuchet ms';font-size:13px;"><p class="MsoNormal" style="color: rgb(51, 51, 51); "><span class="Apple-style-span" style="font-family:georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;">In tegenstelling tot Dre houd ik van maaltijden bestaande uit losse minigerechtjes en veel verschillende sterke smaken. Hieronder mijn favoriete combi...</span></span></p><p class="MsoNormal" style="color: rgb(51, 51, 51); "><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family:georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;">Een bordje krul- of eikenbladslamix met cherrytomaatjes, zwarte olijven en gemengde noten. Gebruik naar eigen smaak sesamolie en/of balsamicoazijn, zeezout & witte peper als dressing.</span></span><span class="Apple-style-span" style="font-family:georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;"><o:p></o:p></span></span></span></p><p class="MsoNormal" style="color: rgb(51, 51, 51); "><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family:georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;">Snijd een avocado door in de lengte en verwijder de pit. Vul het kuiltje met knoflook- of sesamolie en sesamzaadjes. </span></span></span></p><p class="MsoNormal" style="color: rgb(51, 51, 51); "><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family:georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;">Het geheel mist nu alleen nog een flinke (zuurdesem)boterham met Hüttenkäse, bruchetta en zeezout & een paar blokjes oude geitenkaas.</span></span></span></p><p class="MsoNormal" style="color: rgb(51, 51, 51); "><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia; ">Ingrediënten:</span><br /><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family:georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;">·</span></span><span style="font: normal normal normal 7pt/normal 'Times New Roman'; "><span class="Apple-style-span" style="font-family:georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;"> </span></span></span></span><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family:georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;">Zwaar brood (bijv. zuurdesembrood)</span></span></span><br /><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family:georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;">·</span></span><span style="font: normal normal normal 7pt/normal 'Times New Roman'; "><span class="Apple-style-span" style="font-family:georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;"> </span></span></span></span><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family:georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;">Hüttenkäse</span></span></span><br /><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family:georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;">·</span></span><span style="font: normal normal normal 7pt/normal 'Times New Roman'; "><span class="Apple-style-span" style="font-family:georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;"> </span></span></span></span><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family:georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;">Noten</span></span></span><br /><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family:georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;">·</span></span><span style="font: normal normal normal 7pt/normal 'Times New Roman'; "><span class="Apple-style-span" style="font-family:georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;"> </span></span></span></span><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family:georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;">Geitenkaas</span></span></span><br /><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family:georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;">·</span></span><span style="font: normal normal normal 7pt/normal 'Times New Roman'; "><span class="Apple-style-span" style="font-family:georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;"> </span></span></span></span><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family:georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;">Avocado</span></span></span><br /><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family:georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;">·</span></span><span style="font: normal normal normal 7pt/normal 'Times New Roman'; "><span class="Apple-style-span" style="font-family:georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;"> </span></span></span></span><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family:georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;">Zwarte olijven</span></span></span><br /><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family:georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;">·</span></span><span style="font: normal normal normal 7pt/normal 'Times New Roman'; "><span class="Apple-style-span" style="font-family:georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;"> </span></span></span></span><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family:georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;">Sesamolie of knoflookolie</span></span></span><br /><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family:georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;">·</span></span><span style="font: normal normal normal 7pt/normal 'Times New Roman'; "><span class="Apple-style-span" style="font-family:georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;"> </span></span></span></span><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family:georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;">Balsamicoazijn</span></span></span><br /><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family:georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;">·</span></span><span style="font: normal normal normal 7pt/normal 'Times New Roman'; "><span class="Apple-style-span" style="font-family:georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;"> </span></span></span></span><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family:georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;">Krul- of eikenbladslamix</span></span></span><br /><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family:georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;">·</span></span><span style="font: normal normal normal 7pt/normal 'Times New Roman'; "><span class="Apple-style-span" style="font-family:georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;"> </span></span></span></span><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family:georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;">Cherryomaatjes</span></span></span><br /><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family:georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;">·</span></span><span style="font: normal normal normal 7pt/normal 'Times New Roman'; "><span class="Apple-style-span" style="font-family:georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;"> </span></span></span></span><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family:georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;">Sesam</span></span></span><br /></p><p class="MsoNormal" style="color: rgb(51, 51, 51); "><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family:georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;">Kruiden & specerijen:<span class="Apple-style-span" style=" ;font-family:'trebuchet ms';"><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family:georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;"></span></span></span></span></span></span></span></p><p class="MsoNormal" style="color: rgb(51, 51, 51); "><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family:georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;">·</span></span><span style="font: normal normal normal 7pt/normal 'Times New Roman'; "><span class="Apple-style-span" style="font-family:georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;"> </span></span></span></span><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family:georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;">Zeezout & witte peper</span></span></span><br /><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family:georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;">·</span></span><span style="font: normal normal normal 7pt/normal 'Times New Roman'; "><span class="Apple-style-span" style="font-family:georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;"> </span></span></span></span><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family:georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;">Bruchetta (mengsel van splintertjes gedroogde tomaat, ui en knoflook)</span></span></span><br /></p></span>Kerihttp://www.blogger.com/profile/04771170848162586401noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1297469495113142847.post-4227854810056341202009-03-16T14:01:00.000-07:002009-03-16T14:04:11.420-07:00Hemels baksel<span class="Apple-style-span" style="color: rgb(51, 51, 51); font-family: 'trebuchet ms'; font-size: 13px; "><p class="MsoNormal" style="color: rgb(51, 51, 51); "></p><p class="MsoNormal" style="color: rgb(51, 51, 51); "><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-style: italic;">Bananenkwee</span></span></p><p class="MsoNormal" style="color: rgb(51, 51, 51); "><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">Een heel bijzonder toetje dat een hoop nostalgische gevoelens bij me los maakt. Bananenkwee zoals we dat vroeger thuis aten.</span></span></span></p><p class="MsoNormal" style="color: rgb(51, 51, 51); "><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">Breek de eieren in een kom, voeg de suiker, bloem, het zout en de vanillesuiker toe. Kloppen tot er een luchtig beslag ontstaat en de suiker volledig is opgelost. Beboter de schaal. Snijd de bananen in 4 stukken (eerst door de lengte, dan door de breedte). Leg de stukken banaan in en lage platte ovenschaal en giet het beslag eroverheen. 20-30 minuten bakken in een op 180 graden voorverwarmde oven.</span></span></span></p><p class="MsoNormal" style="color: rgb(51, 51, 51); "><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">Warm opdienen, met eroverheen een scheut ijskoude vanillevla.</span></span></span></p><p class="MsoNormal" style="color: rgb(51, 51, 51); "><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">Ingrediënten (voor ca. 4 personen):</span></span></span></p><ul type="disc" style="margin-top: 0cm; "><li class="MsoNormal"><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">4 eieren</span></span><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"><o:p></o:p></span></span></span></li><li class="MsoNormal"><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">4 eetlepels suiker</span></span><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"><o:p></o:p></span></span></span></li><li class="MsoNormal"><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">30 gram bloem</span></span><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"><o:p></o:p></span></span></span></li><li class="MsoNormal"><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">mespunt zout</span></span><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"><o:p></o:p></span></span></span></li><li class="MsoNormal"><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">2 zakjes vanillesuiker</span></span><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"><o:p></o:p></span></span></span></li><li class="MsoNormal"><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">4 goedrijpe bananen</span></span><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"><o:p></o:p></span></span></span></li><li class="MsoNormal"><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">roomboter om de vorm in te vetten</span></span></span></li></ul></span>Kerihttp://www.blogger.com/profile/04771170848162586401noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1297469495113142847.post-85486603650209299872009-03-14T10:47:00.000-07:002009-03-14T11:18:12.419-07:00Paksoi met paddo's en knoflook (vega)<span style="font-family:georgia;">Een recept dat ik ontwikkelde toen Keri nog geen vlees at. Ik maakte er een sport van om altijd te zorgen voor voldoende smaak en eiwitten, zonder daarbij vleesvervangers te gebruiken. Ik eet vlees of ik eet het niet, vind ik; je drinkt ook bier of <em>niet</em>, geen alcoholvrij.<br /><br />Welnu. Snijd de kont van de paksoi en gooi hem weg (of geef hem aan je konijn). Hak de stelen in stukken. De bladeren ook aan stukken snijden; niet te klein, want ze slinken straks al erg. Verwarm een eetlepel olie in een bakpan of wok. Fruit de ui en de champignons even met de sambal en ketjap. Vervolgens kan de knoflook erbij, uit de pers. Dan de paksoi even meebakken tot het warm is. Doe het halve bouillonblokje erbij met een kopje water. Niet teveel, want uit de paksoi en champignons komt ook water en het moet allemaal niet te nat worden. Goed doorroeren en warm laten worden. Het geheel hoeft maar een paar minuutjes op te staan, anders verschrompelen de paksoibladeren teveel en gaan ze lijken op de andijvie van je oma.<br /><br />In de tussentijd heb je natuurlijk de rijst al gekookt. Zoals ik al eerder aangaf, droogkoken met 1,5 maal zoveel water als rijst en wat olie. Door droog te koken laat je een smaakje erin trekken. Bij dit gerecht is sesamolie wel lekker in de rijst. En zout natuurlijk. </span><br /><br /><p><span style="font-family:georgia;">Zo, nu ga ik zelfgemaakte pizza eten; die houden jullie tegoed van Keri als ze heeft uitgevogeld hoe ze dat eigenlijk doet.</span><span style="font-family:georgia;"><br /><br />Ingrediënten:<br /></p></span><ul><li><span style="font-family:georgia;">1 paksoi</span></li><li><span style="font-family:georgia;">1 kleine ui, gesnipperd</span></li><li><span style="font-family:georgia;">half bakje (125 g) kastanjechampignons of oesterzwammen, in plakjes</span></li><li><span style="font-family:georgia;">2 kopjes rijst</span></li><li><span style="font-family:georgia;">2 eetlepels zonnebloemolie</span></li></ul><p><br /><span style="font-family:georgia;">Kruiden & specerijen:<br /><br /></p><ul></span><span style="font-family:georgia;"></span><li><span style="font-family:georgia;">1 teentje knoflook</span></li><li><span style="font-family:georgia;">half blokje groentebouillon</span></li><li><span style="font-family:georgia;">halve theelepel sambal badjak </span></li><li><span style="font-family:georgia;">snuf zout</span></li><li><span style="font-family:georgia;">klein scheutje ketjap manis</span></li></ul>Andréhttp://www.blogger.com/profile/08493515601354287451noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-1297469495113142847.post-4103296366364301072009-03-13T12:12:00.000-07:002009-03-13T12:14:16.719-07:00Anti-ochtendterreur eitjes<span class="Apple-style-span" style="color: rgb(51, 51, 51); font-family: 'trebuchet ms'; font-size: 13px; "><p class="MsoNormal" style="color: rgb(51, 51, 51); "><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">Jullie moeten er ook last van hebben: na een avond samen flink borrelen, moeten we op de een of andere manier weerstand bieden aan het bonzende hoofd en de vage herinneringen...</span></span></span></p><p class="MsoNormal" style="color: rgb(51, 51, 51); "><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">Hoe beter dan met anti-ochtendterreur eitjes? Hieronder enkele van onze favoriete combinaties. Heb je ook zo’n heerlijke variatie voor ons? Stuur het recept op, dan komen we er snel op terug.</span></span></span></p><p class="MsoNormal" style="color: rgb(51, 51, 51); "><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><br /></span></p><p class="MsoNormal" style="margin-left: 36pt; text-indent: -18pt; color: rgb(51, 51, 51); "><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">·</span></span><span style="font: normal normal normal 7pt/normal 'Times New Roman'; "><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"> </span></span></span></span><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">Gebakken ei met kapotte maar nog iets zachte dooier, lente-ui en parmezaanse kaas</span></span><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"><o:p></o:p></span></span></span></p><p class="MsoNormal" style="margin-left: 36pt; text-indent: -18pt; color: rgb(51, 51, 51); "><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">·</span></span><span style="font: normal normal normal 7pt/normal 'Times New Roman'; "><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"> </span></span></span></span><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">Geklutst en gebakken ei, met champignons, paprikapoeder en bieslook</span></span><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"><o:p></o:p></span></span></span></p><p class="MsoNormal" style="margin-left: 36pt; text-indent: -18pt; color: rgb(51, 51, 51); "><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">·</span></span><span style="font: normal normal normal 7pt/normal 'Times New Roman'; "><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"> </span></span></span></span><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">Gebroken ei met tomaatblokjes, geitenkaas en ui.</span></span><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"><o:p></o:p></span></span></span></p><p class="MsoNormal" style="color: rgb(51, 51, 51); "><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"> </span></span><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"><o:p></o:p></span></span></span></p><p class="MsoNormal" style="color: rgb(51, 51, 51); "><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">Alle eitjes natuurlijk met zeezout en witte of zwarte peper naar smaak.</span></span></span></p></span>Kerihttp://www.blogger.com/profile/04771170848162586401noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1297469495113142847.post-35978168163630416242009-03-10T13:09:00.000-07:002009-03-10T13:11:09.271-07:00Wonderlijk eenpansgerecht<span class="Apple-style-span" style="color: rgb(51, 51, 51); font-family: 'Trebuchet MS'; font-size: 13px; "><p class="MsoNormal" style="color: rgb(51, 51, 51); "><span style=""><i><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">André’s nasi</span></span></i></span></p><p class="MsoNormal" style="color: rgb(51, 51, 51); "><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">Wees stoer en kook nasi zonder zakjes kruidenmix! Geniet mee van deze optimale nasi, ontstaan door ruim 10 jaar trial and error in de keuken. Begin met de rijst. Breng het water met het bouillonblokje, koenjit, wat zout en 1 eetlepel olie aan de kook. Voeg dan de rijst toe en zet het vuur laag. Met deksel erop laten koken tot al het water verdampt is. Dat duurt ongeveer een kwartiertje. Het is niet erg als de rijst een klein beetje aanbakt aan de bodem van de pan. Dat moet ook, anders zit er nog teveel vocht in, maar het moet natuurlijk geen zwarte klont worden. In de gaten houden dus. Lijkt allemaal heel ingewikkeld, maar als je rijst droogkookt trekt de smaak van de bouillon en kruiden erin en dat gaat niet goed als je het afgiet. Snelkookrijst is voor pussies.</span></span></span></p><p class="MsoNormal" style="color: rgb(51, 51, 51); "><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">Terwijl de rijst kookt, doe je de andere eetlepel olie in een bakpan. Als het heet is, doe je er de geraspte gember, ketjap, sambal, ketoembar en djinten bij. Heel even fruiten zodat de geur loskomt, Doe dan de prei en de paprika erbij en bak het een minuutje aan. Doe vervolgens het vlees erin en bak dat tot het net niet meer roze is (niet te lang bakken, anders wordt het droog). Dan kan de knoflook erbij, eventjes meebakken. Doe de kool en de doperwten erbij en roerbak het spul tot</span></span><span><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"> </span></span></span><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">de kool een beetje zacht wordt en slinkt.</span></span></span></p><p class="MsoNormal" style="color: rgb(51, 51, 51); "><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">Inmiddels zal de rijst wel klaar zijn. Mik die in de bakpan bij de rest en roerbak alles nog een minuut of vijf. Zorg dat er geen vocht meer te zien is in de pan. Dan is het klaar. Om de feestvreugde te verhogen kan je er een gebakken eitje en kroepoek bij eten en een biertje erbij drinken. Om in Indonesische sferen te blijven stellen wij Bintang voor.</span></span></span></p><p class="MsoNormal" style="color: rgb(51, 51, 51); "><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">Ingrediënten:</span></span><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"><o:p></o:p></span></span></span></p><p class="MsoNormal" style="margin-left: 36pt; text-indent: -18pt; color: rgb(51, 51, 51); "><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">·</span></span><span style="font: normal normal normal 7pt/normal 'Times New Roman'; "><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"> </span></span></span></span><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">2 kopjes rijst (bij voorkeur Surinaams, iig niet snelkook)</span></span><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"><o:p></o:p></span></span></span></p><p class="MsoNormal" style="margin-left: 36pt; text-indent: -18pt; color: rgb(51, 51, 51); "><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">·</span></span><span style="font: normal normal normal 7pt/normal 'Times New Roman'; "><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"> </span></span></span></span><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">3 kopjes water</span></span><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"><o:p></o:p></span></span></span></p><p class="MsoNormal" style="margin-left: 36pt; text-indent: -18pt; color: rgb(51, 51, 51); "><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">·</span></span><span style="font: normal normal normal 7pt/normal 'Times New Roman'; "><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"> </span></span></span></span><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">1 preitje, in stukjes</span></span><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"><o:p></o:p></span></span></span></p><p class="MsoNormal" style="margin-left: 36pt; text-indent: -18pt; color: rgb(51, 51, 51); "><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">·</span></span><span style="font: normal normal normal 7pt/normal 'Times New Roman'; "><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"> </span></span></span></span><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">Halve paprika, in stukjes</span></span><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"><o:p></o:p></span></span></span></p><p class="MsoNormal" style="margin-left: 36pt; text-indent: -18pt; color: rgb(51, 51, 51); "><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">·</span></span><span style="font: normal normal normal 7pt/normal 'Times New Roman'; "><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"> </span></span></span></span><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">Zakje gesneden witte kool (300 g)</span></span><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"><o:p></o:p></span></span></span></p><p class="MsoNormal" style="margin-left: 36pt; text-indent: -18pt; color: rgb(51, 51, 51); "><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">·</span></span><span style="font: normal normal normal 7pt/normal 'Times New Roman'; "><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"> </span></span></span></span><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">Eventueel 2 handjes doperwten (diepvries, niet uit pot)</span></span><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"><o:p></o:p></span></span></span></p><p class="MsoNormal" style="margin-left: 36pt; text-indent: -18pt; color: rgb(51, 51, 51); "><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">·</span></span><span style="font: normal normal normal 7pt/normal 'Times New Roman'; "><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"> </span></span></span></span><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">300 g magere varkenslapjes of hamlappen in stukjes</span></span><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"><o:p></o:p></span></span></span></p><p class="MsoNormal" style="color: rgb(51, 51, 51); "><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"> </span></span><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"><o:p></o:p></span></span></span></p><p class="MsoNormal" style="color: rgb(51, 51, 51); "><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">Kruiden & specerijen:</span></span><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"><o:p></o:p></span></span></span></p><p class="MsoNormal" style="margin-left: 36pt; text-indent: -18pt; color: rgb(51, 51, 51); "><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">·</span></span><span style="font: normal normal normal 7pt/normal 'Times New Roman'; "><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"> </span></span></span></span><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">Blokje kippenbouillon</span></span><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"><o:p></o:p></span></span></span></p><p class="MsoNormal" style="margin-left: 36pt; text-indent: -18pt; color: rgb(51, 51, 51); "><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">·</span></span><span style="font: normal normal normal 7pt/normal 'Times New Roman'; "><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"> </span></span></span></span><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">1 theelepel koenjit (kurkuma)</span></span><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"><o:p></o:p></span></span></span></p><p class="MsoNormal" style="margin-left: 36pt; text-indent: -18pt; color: rgb(51, 51, 51); "><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">·</span></span><span style="font: normal normal normal 7pt/normal 'Times New Roman'; "><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"> </span></span></span></span><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">2 eetlepels zonnebloemolie</span></span><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"><o:p></o:p></span></span></span></p><p class="MsoNormal" style="margin-left: 36pt; text-indent: -18pt; color: rgb(51, 51, 51); "><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">·</span></span><span style="font: normal normal normal 7pt/normal 'Times New Roman'; "><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"> </span></span></span></span><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">Eetlepel geraspte gember</span></span><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"><o:p></o:p></span></span></span></p><p class="MsoNormal" style="margin-left: 36pt; text-indent: -18pt; color: rgb(51, 51, 51); "><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">·</span></span><span style="font: normal normal normal 7pt/normal 'Times New Roman'; "><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"> </span></span></span></span><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">1 teentje knoflook</span></span><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"><o:p></o:p></span></span></span></p><p class="MsoNormal" style="margin-left: 36pt; text-indent: -18pt; color: rgb(51, 51, 51); "><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">·</span></span><span style="font: normal normal normal 7pt/normal 'Times New Roman'; "><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"> </span></span></span></span><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">halve theelepel djinten (komijnpoeder)</span></span><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"><o:p></o:p></span></span></span></p><p class="MsoNormal" style="margin-left: 36pt; text-indent: -18pt; color: rgb(51, 51, 51); "><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">·</span></span><span style="font: normal normal normal 7pt/normal 'Times New Roman'; "><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"> </span></span></span></span><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">halve theelepel ketoembar (gemalen korianderzaad)</span></span><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"><o:p></o:p></span></span></span></p><p class="MsoNormal" style="margin-left: 36pt; text-indent: -18pt; color: rgb(51, 51, 51); "><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">·</span></span><span style="font: normal normal normal 7pt/normal 'Times New Roman'; "><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"> </span></span></span></span><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">2 theelepels sambal badjak</span></span><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"><o:p></o:p></span></span></span></p><p class="MsoNormal" style="margin-left: 36pt; text-indent: -18pt; color: rgb(51, 51, 51); "><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">·</span></span><span style="font: normal normal normal 7pt/normal 'Times New Roman'; "><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"> </span></span></span></span><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">halve eetlepel ketjap manis</span></span><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"><o:p></o:p></span></span></span></p><p class="MsoNormal" style="margin-left: 36pt; text-indent: -18pt; color: rgb(51, 51, 51); "><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">·</span></span><span style="font: normal normal normal 7pt/normal 'Times New Roman'; "><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"> </span></span></span></span><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">Snuf zeezout</span></span></span></p></span>Kerihttp://www.blogger.com/profile/04771170848162586401noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1297469495113142847.post-46899077349073840212009-03-09T14:27:00.000-07:002009-03-09T14:34:21.297-07:00Hartverwarmend voedsel<span class="Apple-style-span" style="color: rgb(51, 51, 51); font-family:'Trebuchet MS';font-size:13px;"><p class="MsoNormal" style="color: rgb(51, 51, 51); "><span style=" "><i><span class="Apple-style-span" style="font-family:georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;">Kruimige aardappels met tuinbonen, spekjes en dadelsiroop<span class="Apple-style-span" style="font-style: normal; "></span></span></span></i></span></p><p class="MsoNormal" style="color: rgb(51, 51, 51); "><span style=" "><i><span class="Apple-style-span" style="font-family:georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size:small;"><span class="Apple-style-span" style="font-style: normal; ">Schil de aardappels en kook deze gaar. Haal de peulen met tuinbonen leeg en kook deze (in een andere pan!) eveneens gaar. Bak een gesnipperd ui en de spekjes uit. Breng op smaak met een beetje witte peper. Voeg de gekookte tuinbonen toe aan de spekjes met ui en bak nog even. Giet bij het opdienen wat dadelstroop over de tuinbonen en spekjes.</span></span></span></i></span></p><p class="MsoNormal" style="color: rgb(51, 51, 51); "><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-family: 'Trebuchet MS'; font-size: 13px; "></span></span></p><p class="MsoNormal" style="color: rgb(51, 51, 51); "><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">Ingrediënten</span></span><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"><o:p></o:p></span></span></span></p><p class="MsoNormal" style="margin-left: 36pt; text-indent: -18pt; color: rgb(51, 51, 51); "><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">·</span></span><span style="font: normal normal normal 7pt/normal 'Times New Roman'; "><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"> </span></span></span></span><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">Verse tuinbonen</span></span><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"><o:p></o:p></span></span></span></p><p class="MsoNormal" style="margin-left: 36pt; text-indent: -18pt; color: rgb(51, 51, 51); "><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">·</span></span><span style="font: normal normal normal 7pt/normal 'Times New Roman'; "><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"> </span></span></span></span><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">Kruimige aardappelen</span></span><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"><o:p></o:p></span></span></span></p><p class="MsoNormal" style="margin-left: 36pt; text-indent: -18pt; color: rgb(51, 51, 51); "><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">·</span></span><span style="font: normal normal normal 7pt/normal 'Times New Roman'; "><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"> </span></span></span></span><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">Een ui</span></span><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"><o:p></o:p></span></span></span></p><p class="MsoNormal" style="margin-left: 36pt; text-indent: -18pt; color: rgb(51, 51, 51); "><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">·</span></span><span style="font: normal normal normal 7pt/normal 'Times New Roman'; "><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"> </span></span></span></span><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">Een bakje spekjes</span></span><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"><o:p></o:p></span></span></span></p><p class="MsoNormal" style="margin-left: 36pt; text-indent: -18pt; color: rgb(51, 51, 51); "><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">·</span></span><span style="font: normal normal normal 7pt/normal 'Times New Roman'; "><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"> </span></span></span></span><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">Dadelstroop</span></span><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"><o:p></o:p></span></span></span></p><p class="MsoNormal" style="color: rgb(51, 51, 51); "><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"> </span></span><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"><o:p></o:p></span></span></span></p><p class="MsoNormal" style="color: rgb(51, 51, 51); "><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">Kruiden en specerijen</span></span><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"><o:p></o:p></span></span></span></p><p class="MsoNormal" style="margin-left: 36pt; text-indent: -18pt; color: rgb(51, 51, 51); "><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">·</span></span><span style="font: normal normal normal 7pt/normal 'Times New Roman'; "><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;"> </span></span></span></span><span style=""><span class="Apple-style-span" style="font-family: georgia;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: small;">Zeezout & witte peper</span></span></span></p><p></p></span>Kerihttp://www.blogger.com/profile/04771170848162586401noreply@blogger.com0