zondag 5 december 2010

Betoverende winterkost

In de magische traditie wordt de kleur oranje geassocieerd met vreugde, geluk, nieuwe energie en creativiteit. Laten we er niet omheen draaien, van al het bovenstaande kunnen we in deze kille wintermaanden wel wat meer gebruiken. Daarom vind je hieronder een recept voor een maaltijdsoep, gemaakt van een groente die we bijna niet meer los kunnen zien van de archetypische keukenheks: pompoen.

Ingrediënten

  • 1 rode ui
  • 1 pompoen
  • 1,5 blokje kippenbouillon
  • zakje geraspte pecorino
  • olijfolie

Specerijen

  • 2 teentjes verse knoflook
  • witte peper
  • 1 tl. kerrie
  • 1 tl. Italiaanse groene kruiden (bij voorkeur de Toscaanse mix van Abraham Mosterd)

Benodigd gerei

  • diepe koekenpan/ wok
  • groot scherp mes
  • knoflookpers
  • staafmixer

Slacht de pompoen en snijd deze in blokken van ca. 2 centimeter. Snipper de ui en pers de knoflookteentjes uit. Bak de ui en knoflook een minuut in een beetje olijfolie en voeg vervolgens de pompoen, de bouillon en ca. een halve liter water en toe. Zorg ervoor dat de blokjes pompoen net onder water staan, niet verder, want anders wordt de soep te dun. Laat het geheel 15-20 minuten op een zacht vuur koken. Breng op smaak met de overige specerijen. Als de pompoen gaar is zet je de staafmixer erin tot alle stukjes gepureerd zijn.

Serveer met een beetje pecorino erop, brood erbij en het volgende extra gerechtje:

avocado (in de lengte doorgesneden), met in het kuiltje sesamzaad, sesamolie en eroverheen wat peper en zout.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten