zaterdag 14 maart 2009

Paksoi met paddo's en knoflook (vega)

Een recept dat ik ontwikkelde toen Keri nog geen vlees at. Ik maakte er een sport van om altijd te zorgen voor voldoende smaak en eiwitten, zonder daarbij vleesvervangers te gebruiken. Ik eet vlees of ik eet het niet, vind ik; je drinkt ook bier of niet, geen alcoholvrij.

Welnu. Snijd de kont van de paksoi en gooi hem weg (of geef hem aan je konijn). Hak de stelen in stukken. De bladeren ook aan stukken snijden; niet te klein, want ze slinken straks al erg. Verwarm een eetlepel olie in een bakpan of wok. Fruit de ui en de champignons even met de sambal en ketjap. Vervolgens kan de knoflook erbij, uit de pers. Dan de paksoi even meebakken tot het warm is. Doe het halve bouillonblokje erbij met een kopje water. Niet teveel, want uit de paksoi en champignons komt ook water en het moet allemaal niet te nat worden. Goed doorroeren en warm laten worden. Het geheel hoeft maar een paar minuutjes op te staan, anders verschrompelen de paksoibladeren teveel en gaan ze lijken op de andijvie van je oma.

In de tussentijd heb je natuurlijk de rijst al gekookt. Zoals ik al eerder aangaf, droogkoken met 1,5 maal zoveel water als rijst en wat olie. Door droog te koken laat je een smaakje erin trekken. Bij dit gerecht is sesamolie wel lekker in de rijst. En zout natuurlijk.


Zo, nu ga ik zelfgemaakte pizza eten; die houden jullie tegoed van Keri als ze heeft uitgevogeld hoe ze dat eigenlijk doet.

Ingrediënten:

  • 1 paksoi
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • half bakje (125 g) kastanjechampignons of oesterzwammen, in plakjes
  • 2 kopjes rijst
  • 2 eetlepels zonnebloemolie


Kruiden & specerijen:

  • 1 teentje knoflook
  • half blokje groentebouillon
  • halve theelepel sambal badjak
  • snuf zout
  • klein scheutje ketjap manis

1 opmerking:

  1. Gave site, staat in m'n linkfarm, misschien wordt het ooit nog een reality-soap op SBS 6.

    Hier in la Duitsland is Paksoi zeldzaam, zelfs de lokale groentespecialist heeft em niet, terwijl het in Groningen in de debielste supermarkt ligt. Wel heb je Mangold (snijbiet) dat er erg op lijkt, maar toch wat taaier is en wat scherper smaakt.

    BeantwoordenVerwijderen