dinsdag 10 maart 2009

Wonderlijk eenpansgerecht

André’s nasi

Wees stoer en kook nasi zonder zakjes kruidenmix! Geniet mee van deze optimale nasi, ontstaan door ruim 10 jaar trial and error in de keuken. Begin met de rijst. Breng het water met het bouillonblokje, koenjit, wat zout en 1 eetlepel olie aan de kook. Voeg dan de rijst toe en zet het vuur laag. Met deksel erop laten koken tot al het water verdampt is. Dat duurt ongeveer een kwartiertje. Het is niet erg als de rijst een klein beetje aanbakt aan de bodem van de pan. Dat moet ook, anders zit er nog teveel vocht in, maar het moet natuurlijk geen zwarte klont worden. In de gaten houden dus. Lijkt allemaal heel ingewikkeld, maar als je rijst droogkookt trekt de smaak van de bouillon en kruiden erin en dat gaat niet goed als je het afgiet. Snelkookrijst is voor pussies.

Terwijl de rijst kookt, doe je de andere eetlepel olie in een bakpan. Als het heet is, doe je er de geraspte gember, ketjap, sambal, ketoembar en djinten bij. Heel even fruiten zodat de geur loskomt, Doe dan de prei en de paprika erbij en bak het een minuutje aan. Doe vervolgens het vlees erin en bak dat tot het net niet meer roze is (niet te lang bakken, anders wordt het droog). Dan kan de knoflook erbij, eventjes meebakken. Doe de kool en de doperwten erbij en roerbak het spul tot  de kool een beetje zacht wordt en slinkt.

Inmiddels zal de rijst wel klaar zijn. Mik die in de bakpan bij de rest en roerbak alles nog een minuut of vijf. Zorg dat er geen vocht meer te zien is in de pan. Dan is het klaar. Om de feestvreugde te verhogen kan je er een gebakken eitje en kroepoek bij eten en een biertje erbij drinken. Om in Indonesische sferen te blijven stellen wij Bintang voor.

Ingrediënten:

·      2 kopjes rijst (bij voorkeur Surinaams, iig niet snelkook)

·      3 kopjes water

·      1 preitje, in stukjes

·      Halve paprika, in stukjes

·      Zakje gesneden witte kool (300 g)

·      Eventueel 2 handjes doperwten (diepvries, niet uit pot)

·      300 g magere varkenslapjes of hamlappen in stukjes

 

Kruiden & specerijen:

·      Blokje kippenbouillon

·      1 theelepel koenjit (kurkuma)

·      2 eetlepels zonnebloemolie

·      Eetlepel geraspte gember

·      1 teentje knoflook

·      halve theelepel djinten (komijnpoeder)

·      halve theelepel ketoembar (gemalen korianderzaad)

·      2 theelepels sambal badjak

·      halve eetlepel ketjap manis

·      Snuf zeezout

Geen opmerkingen:

Een reactie posten